Ajánlatkérés

Európa legszebb Vásárcsarnokát választották az olvasók Budapest legjobb piacának

Újabb megtisztelő címmel illették a Vámházkörúti Nagy Vásárcsarnokot. Ezúttal arról szavaztak az olvasók, hogy melyiket tartják Budapest legjobb piacának. Ezek szerint nem csak szépsége miatt látogatják, de szolgáltatásaival is a leginkább elégedettek a vásárlók.

Budapest legjobb piaca

Tudta?

Pecz Samu építész tervei alapján készült Nagycsarnok (hivatalos nevén Központi Vásárcsarnok), Budapest legnagyobb vásárcsarnoka, alapterülete hozzávetőlegesen 10.000 négyzetméter. Egyik jellegzetes eleme a tetőt borító színes épületkerámiák, melyeket a pécsi Zsolnay-gyár készített.

Az épület további érdekessége, hogy az első időkben saját vasúti rakodóvágánya is volt és a felszín alatt folyosó kötötte össze a dunai rakparttal. Nem hiába került a 4-es metró építési tervei közé, hogy a Vámház körúti megálló a csarnokban végződjön, ami végül nem valósult meg.

 

1999-ben elnyerte az építészeti szakma legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését, a FIABCI Prix d’Excellence díját. 2013-ban a CNN Travel Európa legjobb piacának nevezte, majd megkapta az Európa legszebb Vásárcsarnoka címet is.

 

A Vásárcsarnok prominens látogatói

Ez a fantasztikus épület természetesen vonzza a külföldi turistákat is, hiszen csak néhány helyen a világban találkozhatnak ilyen műemlékvédelmi épületbe rejtett piaccal. Éppen ezért a látogatók között gyakran megfordulnak prominens vendégek, állam- és kormányfők, művészek.  1984-ben Margaret Thatcher a brit „Vaslady”, 1990-ben az angol trónörökös pár Diana és Charles herceg, de George Bush és még Hirohito császár is vásárolt a Nagycsarnokban csakúgy, mint Tony Curtis a magyar származású amerikai színészlegenda és az Uniós miniszterelnökök feleségei.

 

Hungarikum utca

Éppen a turisták kedvéért alakította ki a Vásárcsarnok a piac alsó szintjén a klasszikus magyar Hungarikum termékeket és kreatív találmányokat is bemutató 140 méter hosszú vásárló utcát, mely két végpontja tartogatja az igazi kuriózumokat. Az egyik Szelényi Károly és Szabó István által bemutatott vizuális színvilág, mely egyedülálló módon teszi láthatóvá Goethe színelméletét.  A másik, Domokos Gábor találmánya, a Gömböc névre keresztelt öntvény, mely kézbe is fogható.

 

És a magyar vásárlók?

Amellett, hogy a turisták elsőszámú célpontjai között szerepel a Vásárcsarnok a főváros lakosai is szívesen vásárolnak itt, ugyanis pontosan tudják, hogy az épület mely részén találják azokat az árusokat, ahol mindig a legszebb és legfrissebb portékákat tudják beszerezni. Ezen kívül az épületben gyakran tartanak nemzetközi tematikus heteket, melyek alkalmával a látogatók egy-egy nép kézműves termékeit, alkotásait tudják autentikus kereskedőktől megvásárolni.

 

                                                              

 

A piac ízei

A helyben kapható friss alapanyagokból készíthetők a legfinomabb ételek. A Vásárcsarnok galériáján a Fakanál Étteremben erről bárki meggyőződhet. Mintha csak a magyar háziasszonyok tűzhelyéről került volna elénk az étel: a legfinomabb magyar ízeket (csak néhányat említve: isteni gulyásleves, házi rakott burgonya, marha pörkölt) kínálják a piac vendéglőjében.

A házias ízek mellett a magyaros jókedvből is ízelítőt kapunk (12:00-15:00 óra között), mikor a háromtagú virtuóz zenekar játszik. Ilyenkor tetőfokára hág a hangulat és a külföldi vendégek is részesei lehetnek annak, hogyan mulat a magyar.

 

                                                              

 

Nagyvásárcsarnok különleges rendezvény helyszíne

Amikor a piac 18:00 órakor „elalszik”, a kofák hazatértek, a vásárlók otthonaikban főzik a megvásárolt alapanyagokból vacsoráikat, a Fakanál Étterem átalakul igazán különleges rendezvényhelyszínné. Miközben jókat ehetnek, ihatnak, mulathatnak a vendégek izgalmas lehetőség látni az alvó csarnokot…  Így nem csoda, hogy a Piac vendéglőjét gyakran bérelik ki nyitva tartás idő után, nem csak privát események (születésnapok, legénybúcsúk, lánybúcsúk, esküvők) hanem céges partik, kolbásztöltő kurzussal összekötött csapatépítők helyszíneként is.  

 

                                                              

 

Helylekérés 

Fakanál Étterem, a Piac vendéglője

1093 Budapest, Vámház krt. 1-3. Nagyvásárcsarnok I. emelet

Nánássy-Németh Ildikó értékesítési igazgató; +36 30 394 2887; nemeth.ildiko@fakanalcatering.hu

www.facebook.com/fakanaletterem

 

Online ajánlatkérés

Legfrissebb hírek

Kolbásztöltő kurzus

Tél derekán, mikor kint tombolnak a mínuszok, minden csupa jég és elkeserítően korán sötétedik nem könnyű feladat olyan csapat-összekovácsoló programot szervezni, ami izgalmas, szórakoztató, unikális, lehetőleg a város szívében, valamilyen különleges környezetben valósítható meg és közben még egy jót ehetünk is. A Fakanál étterem, a Piac Vendéglője a központi Vásárcsarnok galériáján épp egy ilyen programkínálattal rukkolt elő. Már maga az helyszín is unikális, nem hiába választották Európa legszebb Vásárcsarnokának. Mikor a piac elcsendesedik, az árusok hazamennek, már csak azok gyönyörködhetnek a lenyűgöző épületben, akik a Fakanál vendégeként érkeznek.

Kolbásztöltő kurzus
További hírek
New York Café TripAdvisor